Ett cykellopp är alltid lika roligt att ställa upp i. Runt om i Sverige arrangeras ett flertal längre cykellopp årligen. Loppen körs ofta mellan maj och augusti och dessa är både för motionscyklisten och för den är elitcyklist. Självklart krävs det en del träning inför dessa lopp om man faktiskt vill komma i mål, men man behöver inte vara professionell för att lyckas för att genomföra dem. Allt som krävs en god kondition och cykelvana. Ett av de största och mest populära cykelloppen är Vätternrundan som är ett 300 km långt lopp som, precis som namnet beskriver, körs runt Vättern. Om du nu inte är en van cyklist så erbjuder de också kortare sträckor, eller om ni är bara tjejer men dessutom ett lopp bara för barn eller i stadsmiljö. Om du är ute efter kortare cykellopp, eller så kallade motionslopp kan du istället satsa på Dalslands X-Country som körs i Bengtsfors, eller Skandialoppet som körs i Uppsala, sedan har du även Trollatrampet som körs i Skåne. Det gemensamma med dessa lopp är att de endast är 30 km långa och är alldeles utmärkta för dig som precis har börjat cykla eller helt enkelt tycker om att cykla.
Ytterligare ett par lopp som körs i Sverige är: Vänern Runt som är på 580 km, Lidingöloppet MTB som är på 60 km, Granfondo Stockholm som är på 150 km och till slut Malmö Girot som är på 100 km. Det härliga med att cykla i Sverige är att man får cykla i en sådan härlig natur. De flesta loppen körs i en naturnära miljö som både får dig att koppla av och samtidigt samla nu energi för att orka trampa vidare. Om du cyklar för motionens skull och inte har planer på att tävla är ett bra tips att med dig ett kompisgäng. Har du inga cykelentusiaster till vänner lär du snabbt känna nya bekantskaper under loppet. Det är alltid lika roligt att cykla tillsammans och kunna peppa varandra.
Länkar som du kanske kan ha nytta av: http://cykelrundan.se/cykelrunda-shop-karta/
http://www.funbeat.se/tracks/ , http://www.motionskalender.se/

Vätternrundan

Ett av loppen som jag har anmält mig till i nästa år är Vätternrundan som är på 300 km. Det sätter dina krafter på prov men ett väldigt kul lopp att delta i. Det är vissa som kör detta lopp år efter år som jag brukar träffa där om ingen annanstans. För 2017 så är detta loppet den 16-17 juni. Det är en klassiker och det samlar människor från hela världen. Man startar i Motala och detta har varit loppet hemvist sedan 1966 och detta räkans som en del av En Svensk Klassiker. Du följer Vätterns mäktiga vyer längs hela loppet. Loppet är en utmaning med mjölksyra, stumma ben och skavsår. Men det positiva överväger fullkomligt för du får vara med om en gemenskap, jubel och underbar skönhet längs hela loppet. Du avgör själv hur du vill lägga upp loppet. Loppat är ett motionslopp utan resultatlista!
Starten går på fredagen från kl. 19:30 och fram till lördag ca 13:00. Målet stänger kl. 24:00 på lördagen. Måste vara minst 18 år för att delta. Vill du inte satsa på den långa Vätternrundan så finns det andra möjligheter så som:
Halvvättern som körs den 11 juni 2017 och är på 150 km och den ingår i En halv klassiker. Starten går mellan kl. 07:00 – ca 11:00 och målet stänger kl. 20:00 du måste vara minst 15 år för att delta. Tjejvättern den 10 juni 2017 detta är ett lopp för tjejer som cyklar på olika nivåer och det är 100 km långt. Väldigt inriktat på det sociala som står i fokus. Starten börjar kl. 08:00 och målet stänger kl. 19:00 och du måste vara minst 15 år för att delta. Minivättern som körs den 9 juni 2017 och är på ca 2,5 km och för barn mellan 6-10 år Vättern GP körs den 15 juni 2017 loppet körs i centrala Motala. Varje varv är på ca 1000 meter då start och mål är vid Stora Torget i Motala. Cyklisterna åker medsols runt torget ner mot Gata Kanal innan de vänder upp i kyrkbacken och tillbaks mot mål. Finns en Damklass och en Herrklass.
För mer information om Vätternrundan gå in på länken: http://vatternrundan.se/

Mälaren runt

Mälaren runt – är ett av Sveriges äldsta och längsta motionslopp med en historia som sträcker sig ända bak till 1892. På den tiden kallades det för – Velocipedryttartävling som startades av Alex Lindman som till vardags arbetade som redaktör på tidningen Idrott. Som inspiration hade han det 60 mil långa loppet mellan Bordeaux och Paris som hade gått av stapeln året innan. Så den 2 juli blev det av med nio deltagare som skulle ta sig genom de 32 mil väg tillbaks till målet. På många sätt är detta extremt svårt att jämföra med dagen tävling. Först och främst så var inte tekniken inte ens i närheten av lika utvecklad som vi har idag. Cykelsporten var ung och med det även cyklarna, för att inte tala om vägarna som inte ens var i närheten av den standard som finns numera. Kort och gott sågs denna tävling som en enorm utmaning, en utmaning som i slutändan alla tävlande klarade av. Vinnaren, Gustaf Fjaestad körde de 32 milen på 15 timmar och 56 minuter. Det innebär en snitthastighet på 21 kilometer per timmer, en imponerande tid med respekt för förutsättningarna men ganska långsamt i jämförelse med dagens snitt som ofta ligger över 30 kilometer per timme.
Andra året skapade tävlingen betydligt mer uppståndelse då 10 000 åskådare hade samlats vid målet för att förhoppningsvis se de 11 deltagarna gå i mål, fyra avbröt dock av olika anledningar under loppets gång. Detta var i och för sig den sista tävlingen fram till 1901 då myndigheterna under dessa år förbjöd landsvägslopp med gemensam start. Under årens lopp har Mälaren runt flera gånger lagts ner för att sedan några år senare återupplivas av andra arrangörer. Senast kördes det år 2014 med närmare 120 deltagare. Nästa tävling den 12 augusti 2017
Länk: http://www.malarenrunt.se/

Cykellopp i Europa

Detta är något som jag har börjat fundera på om jag skulle våga mig på att bege mig ut i Europa för att testa köra några cykellopp utomlands. Dels för att uppleva något nytt men både klimat och omgivning. Men mycket för att få uppleva hur stort cykel är i andra länder!
Det finns något som kallas för Grand Tour som är ett gemensamt namn för tre av världens största cykeltävlingar. Tour de France, Giro d’Italia och Vuelta a España. Giro d´Italia körs i maj varje år. Tour de France körs i juli. Och Vuelta a España arrangeras i september. På svenska brukar man ofta kalla tävlingarna för Italien runt, Frankrike runt och Spanien runt. Alla tre lopp är så kallade etapplopp som körs under tre veckors tis. Under dessa tre veckor har deltagarna totalt två dagar vilodagar. Etapperna delas in i olika lopp. Tävlingarna börjar ofta med prolog och har ett par individuella tempoetapper samt flera linjeetapper. Även lagtempoetapper kan förekomma. Tour de France har kört sedan 1903, Giro d´Italia startade år 1909 och Vuelta a España kördes för första gången år 1935. Genom åren har det hittills fem cyklister som har lyckat vinna alla tävlingarna i Grand Tour men inte under samma år. Om man är intresserad av cykling kan man följa de stora tävlingar på tv, då de visar alla etapper varje dag. Kan bli riktigt spännande och man kanske rent av har en favorit cyklist som man håller tummarna lite extra för. Det går till och med spela på oddset på den cyklist som man tror ska vinna, för den som vill satsa lite pengar. Så blir det dubbel så spännande!
Här kan du läsa lite mer om Grand Tour.
Länk: http://grandtourcycling.co.uk/